Föreläsning autoimmuna sjukdomar 2019-11-06

Den 6 november var jag och Emma på föreläsning om autoimmuna sjukdomar som hölls av läkaren och forskaren Anita Kåss. Hon har skrivit boken, När kroppen angriper sig själv en forskares kamp för sin mamma.

Med sin bok tar hon med oss på en resa in i immunförsvarets gåtfulla värld. Hon började sin föreläsning att förklara i stora drag hur immunförsvaret och dess olika celler fungerar. Hon ville hitta svaret på varför immunförsvaret ställer till med och varför autoimmuna sjukdomar uppstår. Hennes mamma led av ledgångsreumatism och hon dog av sjukdomen när Anita bara var 13 år. Det finns många olika sjukdomar som räknas till autoimmuna sjukdomar och i boken har hon gjort en översikt över dom flesta.

Hon berättade också att det var tufft för henne att få stöd för sin forskning eftersom det är så svårt att hitta en lösning på problemet men hon har kommit en bit på väg och visade upp bra forskningsresultat på det hon har lyckas åstadkomma hittills. Som forskare har hon hittad en behandling mot ledgångsreumatism och möjligtvis också till andra autoimmuna sjukdomar som ex psoriasis, MS med flera. Rättigheterna till den såldes  för 800 milj kronor.

En mycket intressant föreläsning. Jag har inte hunnit läsa boken än, men det känns som en bra läsning framöver.

Hon blev också intervjuad på TV4 morgonprogram den 9 november (ca 2,28 in i programmet). Länk kommer.

/Bibbi Hultqvist

4 svar

  1. Verkar superintressant. Jag tänker absolut gå! Någon mer från Stockholm som tänker gå?
    • Kollade nu på anmälningslänken. Verkar inte finnas några platser kvar
      • Vad tråkigt! Ring och kolla dagen innan eller samma dag om de skulle kunna ha någon avbokning.
  2. Jag håller på att läsa boken nu. Har inte kommit så långt än. Men den är väldigt bra skriven på ett sätt så att alla kan förstå. Och lätt att förstå hur immunförsvaret fungerar m.m. Började läsa förra veckan men har redan lärt mig massor!

Skriv en kommentar