Gästbok

Med anledning av att Alopeciförbundet läggs ner under våren 2021 kommer denna Gästbok att stängas ner.

I vår Gästbok är du välkommen att ställa frågor och göra inlägg. Här finns möjlighet att knyta kontakter, hitta nya vänner och få råd och tips.

Gästboken är ett forum som är öppet för alla. Alopeciförbundet står inte bakom inlägg, frågor eller kommentarer och har inte heller någon skyldighet att svara. Se även Policy nedan. Om du har en fråga till Alopeciförbundet, ber vi dig ta kontakt med oss direkt via Kontakt

Du får gärna underteckna med ditt namn men du kan också vara anonym. Din e-postadress publiceras inte. Namn är obligatoriskt att fylla i men vill du inte visa hela ditt namn, fyll endast i ditt förnamn eller ett alias.

Kopiera denna kod för att ange rubrik eller ämne i ditt inlägg <h2>Rubrik</h2>
T ex rubriken ”Seriös tatuerare sökes” skrivs: <h2>Seriös tatuerare sökes</h2>

Policy

Förbundet vill värna om att det hålls en trevlig ton i gästboken och att detta skall vara en gästbok i ett positivt syfte. Inlägg med förtal, trakasserier eller annat personangrepp kommer att raderas.

Anmäl olämplig kommentar

Skriv i gästboken

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Hej!
  Jag är en skånsk 31 årig 3-barnsmamma som har gått från areata till universalis på ett års tid. Det började efter jag fött min yngsta i maj 2014…
  Undrar om det finns någon som varit med om att tappa allt hår som vill prata? Jag har försökt få kurator hjälp vid hudkliniken med blir bara runtskickad. Sjukt trist att vården inte tar det på större allvar.

  Hoppas vi hörs! 🙂
  Jennifer

 2. Hej alla kämpare!
  I början av 2014 började jag förlora mitt hår fläckvis. Det började som en femkrona i bakhuvudet, sedan blev det värre o värre. Sedan valde jag att raka bort allt hår på huvudet, och efter det blev det bättre för min del. Allt började komma tillbaka av sig självt, utan behandlingar och så vidare. Nu lite över ett år senare, är 85% utav mitt hår tillbaka, men det känns som det har stannat upp lite, och det rör sig säkert i mitt huvud, jag vet inte, men det känns som det kommer att falla av igen. Jag vet, att jag ska inte tänka så negativt och så vidare. Men jag kan inte rå för att jag känner ångest över att faller det av igen, vet jag inte om jag klarar av det en gång till. Jag fyller 22 i år, och jag kände att när det föll av första gången, så tappade jag hela min identitet, hela mig själv, och det kändes som att ingen i min omgivning förstod känslan riktigt.
  Ni flesta kanske känner igen Er, och vissa inte. Men känner bara att jag behöver prata med någon som har varit eller är i samma situation. För faller håret igen, kommer jag inte klara det själv denna gången.

  För er som orkar med, kontakta mig på telefon; 0705190010, jag heter Malin.

  Till alla, en stor kram, och jag hoppas verkligen på att ni har det bra.
  Kram! 🙂

 3. Hallå!

  Jag är en sjuttonårig tjej bosatt i Umeå som levt med Alopecia Areata sedan barnsben. Det har stundtals varit en extremt jobbig sjukdom att leva med, särskilt under de tidiga tonåren då jag, precis som alla andra, kämpade med att försöka skapa en egen identitet. Vem är jag utan hår på huvudet, armarna eller i ansiktet? Hur ska man hantera omgivningens reaktioner? Nu har jag blivit lite äldre och kommit en bit längre på vägen. Såklart känns det ibland hopplöst och väldigt orättvist, men jag känner mig närmare en acceptans var gäller sjukdomen.

  Under årens gång har jag sökt mentalt stöd lite sporadiskt och träffat diverse kuratorer, men aldrig fått ut särskilt mycket av det eftersom det saknats en förståelse. Jag har saknat människor i min omgivning som befunnit sig i samma sits, människor jag kunnat identifiera mig med. Men nu har jag äntligen fått en ordentlig anledning till att leta! Det är nämligen så att min frisör på Norrlands Universitetssjukhus under många år arrangerat träffar för alopecipatienter i sin salong. Dessa träffar har däremot bara lockat kvinnor i övre medelåldern, så därför är hon nu intresserad av att starta en grupp bestående av en yngre målgrupp.

  Ingen ska behöva gå igenom denna sjukdomsprocess ensam. Jag tror att en grupp likt denna skulle kunna bli ett enormt stöd för de inblandade- oavsett hur lång erfarenhet man har av sjukdomen. Finns det någon här som är bosatt i Umeå eller närområdet som skulle vara intresserad? Eller känner ni till någon?

  Tacksam för svar!
  /Johanna

  • Hej!
   Jag skulle gärna vilja vara med, men jag är 46 år.
   Jag bor i Timrå som inte är så långt bort, känner också att det inte finns nån i min närhet som förstår detta med AA, fläckarna får jag varje vinter, tredje året nu.
   //HH

   Hannele Hietaniemi
 4. Jag skulle behöva höra hur det varit för er. Jag tappade allt mitt hår i början på 2014, rubb och stubb, all over. Håret började nu växa tillbaka i början av 2015 och hade blivit en liten kalufs igen och ögonfransarna har fått vara orörda några månader. Nu, nu trillar allt av igen. Bara sådär. Hoppades i min enfald att det bara skulle trilla av fläckvis denna gången men på bara några dagar har jag knappt inget hår på huvudet igen, även fransar och bryn börjar tunnas ut. Vågar jag hoppas att ögonfransarna kan stanna denna gång? Eller är det så att har man en gång tappat allt så faller allt nästa gång också? Jag vet att jag inte ska hoppas på att det växer tillbaka igen men kan det finnas en chans även till det?
  Ni som tappat allt, hur lång tid har det tagit för er innan ögonfransarna växt ut igen?

  Såå tacksam för svar!

  någon annan än mig
  • Hej jag har oxå tappat allt inklusive näshåret och ansiktshåret det blev väldigt naket. Och framförallt kallt. Och en mycket konstig känsla i huden. håret på armarna kom tillbaka först sen näsa och ansikte. Brynen några strån ögonfransarna ca 2 år men inte samma kvalite mycket tunnare. Huvudet händer det inte så mycket med så livet få gå vidare med peruk.
   Som tur är så kan man tatuera sina bryn så man ser lite normalare och piggare ut.

 5. I en stamcellstudie publicerad i april 2015 som Karolina (stämmer det?) la in nedan och bad om hjälp med att läsa, deltog nio försökspersoner med varierande AA-utbredning. Jag översätter och sammanfattar här denna studie lite kort.
  Immunprivilegiet raseras av i huvudsak CD8+NKG2D+ T-celler. CB-SC-celler, som ni kan läsa om nedan, kan minska tillväxten av dessa celler. Friska donatorer var inblandade för att isolera CB-SC-celler.
  Deltagarna i studien fick behandling med ”Stem cell educator therapy”, dvs att ”utbilda” stamcellerna. Deltagarnas blod cirkulerade i ett stängt system som separerade vissa celler, CB-SC behandlade mononukleära celler, från blodet som fick interagera med flerfaldigt potenta stamceller och blev sedan ivägsända via en ven i deltagarens hand tillbaka in i blodbanan. Hela proceduren tog 8-9 timmar. Det som kunde kännas var att det stack/kliade/sved lite under behandlingen. Sedan fick de vara kvar en dag på sjukhuset för att hålla koll på blodet, att inga komplikationer tillstötte. Alla tålde behandlingen bra. De fick göra återbesök 7 ggr under sammanlagt 112 veckor. Inga större biverkningar kunde påvisas under behandling och upp till 2 år efteråt (Författarna föreslår att personer med utbredd AA kan få uppföljande behandlingar för att säkerställa återväxt). Deltagarna var i medeltal 20 år gamla och hade i medeltal haft AA i 5 år, med medelstor utbredning till extensiv AA. Cytokinproduktionen i blodet hos AA-deltagarna steg efter behandling. Tillväxtfaktor TGF- beta 1 i den övre delen av hårsäckarna åstadkom återställande av det immunprivilegium som raserats vid utbrottet av AA. TGF-beta1 skyddar hårsäckarna mot förnyad destruktion av immunprivilegiet och spelar därmed en väldigt viktig roll för hårtillväxten. Keratinocyter återställdes med hjälp av stamcellsterapin och är de celler som i huvudsak producerar TGF-beta1 och som sagt i dessa fall återställde immuntoleransen i immunprivilegiet. Åtta av nio deltagare fick hårtillväxt av varierande grad som kvarstod efter en behandling.

  Om den enda biverkning som uppstår är kliande/svidande av ngt slag (tingling) under behandlingen så låter det ju lovande! Det är dock bara nio deltagare, så det hela måste förstås undersökas vidare i flera led.

  Med vänlig hälsning Berit

   • Med nöje! Tack själv för att du hittade den här studien. Väldigt intressant tycker jag. Jag vet att senast jag tittade på Ralf Paus forskning så skrev han att han var inriktad på keratinocyter och hur de kan återställas efter destruktion av immunprivilegiet. De ska bli spännande att se om han är involverad i Follicums forskning och om deras studier har något samband med det här. Vi får väl se till hösten. om inte annat
    //Berit

  • Hej ! Tack för din sammanställning Berit. Jag undrar var de här försöken gjordes. Vet du om det pågår nån liknande forskning/ försök i Sverige. Har läst lite om Follicum som verkar lovande för framtiden, vad tror du ? Mvh Maria

   Maria Bäckman
   • Hej Maria.
    Studien som jag sammanfattade är gjord i Kina. Jag vet inte vad som pågår i Europa, om något liknande är på gång. Vad det gäller Follicum så har jag inte sett deras tidigare studier som ligger som bas för de humanstudier de ska påbörja i höst, så jag kan inte yttra mig om vad det handlar om mer konkret.. Men om någon hittar någon studie så kan jag gärna läsa och sätta mig in i vad det egentligen rör sig om. Har inte möjlighet att själv lägga tid på att söka studier av den typen just nu.
    Hälsningar Berit

 6. Hej
  Är det någon som vet nåt om Jakavi, läste längre ned att en person hade fått tag i läkemedlet, som enligt honom fungerat mot alopecia. Själv har jag fläckvist håravfall, kommer varje vinter och får återväxt efter ca fyra mån. Skulle som alla andra vilja få tag i nåt som funkar mot håravfallet, deprimerande att det inte finns nåt bot.
  //HH

  Hannele Hietaniemi
  • Jakavi finns registrerat i Sverige, men inte med alopecia som indikation. Läkare kan skriva ut läkemedel på annan indikation, men då ska man lyckas hitta någon väldigt insatt. Har inte förstått om det finns några läkare i Sverige som är specialiserade på alopecia.
   /Karolina

   Karolina Nilsson
 7. Hej, finns det någon som kan svara på hur länge en peruk håller? Jag har haft min i ca fem månader och tycker inte den känns så bra längre.

  Carmen Lundberg
 8. En spännande studie om stamcellsbehandling vid alopecia. Har inte själv hunnit läsa den. Kanske någon annan hinner och mäktar med att läsa? http://www.biomedcentral.com/1741-7015/13/87

  Följer också den spännande utvecklingen kring JAK-hämmare. På alopeciaworld.com är det många försökspersoner som privat redovisar sina resultat av läkemedlena, som här tex: http://www.alopeciaworld.com/forum/topics/xeljanz-tofacitnib-citrate-my-experience-on-the-trial

  Trevlig kväll och hurra för att forskningen går framåt!
  /Karolina

  Karolina Nilsson
  • Som jag förstått det hela så verkar det finnas olika bot mot alopecia, jakavi och nån sorts stamcellbehandling som man kan läsa om här i gästboken. Frågan är ju när ett godkänt läkemedel kommer ut här i Sverige, hoppas det kommer snart.

   Hannele Hietaniemi
    • Det har jag också läst om, men det är väl en dyr behandling och som vanligt så utför ju inte sjukhusen denna behandling, inte mot alopecia iaf.//HH

     Hannele Hietaniemi
 9. Hej!
  Någon som har erfarenhet av att tatuera eyeliner då man tappat alla sina fransar. Hur mycket lurar det ögat, är det värt smärtan 😉
  Med vänlig hälsning, Charlotta

  • Ja det är värt smärtan. Det gör jätte mycket för utseendet,
   Har oxå varit av med alt hår.
   Skall fylla i mina bryn snart med Taffy metoden.
   Lycka till du ångra dig inte.

 10. Hej!
  Vi har en 11-årig son som fick Alopecia Areata i nov 2014.
  Vi bor i Åkersberga och söker jämnåriga i Stockholms området.
  Vår son har jättesvårt att acceptera sitt håravfall och blir bara jättearg när vi pratar med honom om detta.
  Någon mer i liknande situation?
  Vi letar också efter ett bra alternativ till keps att ha på sommaren, sonen spelar fotboll och vi har anmält honom till fotbollsläger, då vi vet att han gillar att spela fotboll. Men just nu blir han bara jättearg på oss att vi anmält honom trots att Haninge vill just nu.
  Vi känner att han säger nej till Allt han älskar att göra pga håravfallet.
  Tack från mig, Pernilla

  Pernilla Bengtsson
 11. Hej!

  Har sedan ett par år tillbaka tappat allt hår och tagit en massa olika prover och som vanligt är man kärnfrisk. Har sedan dess provat med olika vitaminer mm utan någon skillnad. Läste en artikel på en amerikansk sajt att kvicksilver kan göra att man tappar håret och oftast har man som jag när man är runt 40 år amalgamfyllningar i tänderna som innehåller just kvicksilver. Normalt sett så frigörs inte mycket kvicksilver från lagningarna men min fru har påpekat att jag tuggar/gnisslar tänderna på nätterna och då just där fyllningarna sitter.

  Började använda en bettskena för att tanten skulle få sova bättre och efter en månad så började det växa lite fjun här och var på kroppen och jag tänkte wow nu kommer det tillbaka igen. Efter ca tre månader så hade jag fullt synliga ögonfransar och skägget började visa sig och jag kände mig riktigt glad. Detta var innan jag tänkte på mina amalgamfyllningar. Efter fyra månader så pajjade bettskenan och jag skaffade ingen ny och strax efteråt började jag tappa det hår jag fått tillbaka. Funderade på vad jag gjort under tiden när det kom tillbaka och den enda och kom på var just bettskenan. Så nu har jag skaffat en ny och haft den i ca två veckor och nu börjar lite fjun visa sig igen.

  Svårt att säga om det beror på amalgamfyllningarna eller inte men jag tycker att det är ganska intressant spår. Fungerar det nu så ska jag gå till tandläkaren och ta bort dem för gott. Kostar en del men det är det värt för kvicksilver är ett av de värsta gifterna man kan ha i kroppen. Ha det gött där ute/Anders

 12. Hej!

  Jag vill nämna min facebooksida som heter Alopecia Sverige, som jag försöker hålla så uppdaterad som möjligt. Jag tänker att ju mer trafik vi får till sidan och ju fler som gillar, desto fler kan vi hjälpa tillsammans, i form av råd, dela erfarenheter osv.

  Varmt välkomna att kika in där!

  (jag har tills rätt nyligen trott att jag är superensam om detta.. så är ju inte fallet)

  • Hej Natasja, roligt att du gjort en sida om alopeci. Hoppas du får många som tittar in och att du får nya kontakter! Som representant från Alopeciförbundet Sverige vill jag bara förtydliga för övriga som läser i Gästboken, att denna Facebook-sida ”Alopecia Sverige”, inte är Alopeciförbundets officiella Facebook-sida och därför inte heller en sida som vi, Förbundet, står bakom. Namnet kan nog lätt förväxlas med Förbundets egen FB-sida -Alopeciförbundet Sverige. Dit är alla välkomna. Också :). https://www.facebook.com/alopeci
   Hälsningar Cecilia Flygare
   Alopeciförbundet

 13. Hej!
  Ni som har barn med alopeci har ni fått vårdbidrag för merkostnader beviljat?
  Har precis sökt till min 4-åriga dotter då hennes peruker kostar ca 13-14 000/st och hon behöver minst 3 st pga låga ålder och slitage.

  Mvh Jennie

  • Hej!
   Jag har en flicka på tolv år som för 1,5 år sedan fick alopecia som nu har blivi till totalisolera. Jag ansökte om merkostnadsbidrag hos försäkringskassan och mina kostnader har gått igenom, Jag har fått mycket positiv kontakt med dem. Du får spara alla kvitton och kunna redovisa allt i detalj.Du fyller i en blankett och sedan gör de en telefonintervju och sedan skickas allt till en bedöming inom försäkringskassan.Utifrån kostnader räknas de i olika nivåer. Utbetalning görs retroaktivt från det att ansökan görs och utbetalas varje månad tills en förändring sker.

   Marielle simonsson
 14. Hej.
  Jag undrar om det är någon som kan rekommendera en bra tatuerare som kan tatuera 3D ögonbryn i närheten av Göteborg. Skulle vara jätte snällt!
  MVH Sandra 🙂

  • Jag har tyvärr inte själv provat denna kliniken men om man kollar på bilderna ser det fantastiskt snyggt ut! http://skonhetskliniken.se/SKnyweb/Hem.html

   Jag har själv gått hos optimal skincare och varit väldigt nöjd där också, hon gör dock inte 3D tatuering… http://www.optimalskincare.se/

   Hör gärna av dig om du hittar någon bra som du är nöjd med då jag funderar på att testa 3D tatuering nästa gång också.

   Hälsningar, Karin

   • Tack så mycket. Ska kolla på den sidan.
    Jag hör av mig till dig när jag har hittat ett ställe 🙂

  • Skönhetskliniken i Göteborg kan jag varmt rekommendera. Har gjort både bryn och eyeliner där. Hon är så duktig och jag är så nöjd. Hon har facebooksida där man kan se bilder. / Mvh Lotta

   Lotta Andersson
  • Tatuerade mina ögonbryn men det blev inte
   Så bra som jag trodde första dagen va det jätte fint än blev färgen grå och tatueringen blev ojämn och fläkig. Men sen såg jag på Instagram vatten tatuering och dom är helt sinnesjuka barn kan använda det och det ser bokstavligen ut som riktigt hår man klistrar på brynen och lägger lite vatten på sen Bam e de på huden och håller i tre dagar ungefär man får en hel sida fult med olika former och de kostar 50 kr ungefär. Mycket bättre än riktiga tatuering tycker jag

   Samira Eriksson
 15. Hej!
  Jag är en 24 årig tjej som bor i Stockholm och skulle vilja få kontakt med andra tjejer som har alopeci, gärna i ungefär samma ålder, som använder peruk.
  Det är så ensamt att inte ha någon att dela erfarenheter med.

 16. Hej
  Jag har en dotter på 8 år som har tappat sitt hår samt fransar. Fransarna kom tillbaka rätt så fort och det ser ut som att håret är på väg att komma tillbaka. Hon har stubb på nästan hela huvud. Hårstråna har rötter och är inte mjuka. Vad tror ni ni som har fått tillbaks håret kommer min dotter att få tillbaka sitt hår? Tips på vad man kan ge till henne för att det ska gå fortare?

  • Hej!
   Min dotter har tappat sitt hår i omgångar, hitintills har det alltid kommit tillbaka. Det är alltid svårt att säga då alla fall är så olika men jag har lärt mig att se på hårbotten när återväxt är på gång för då blir den alltid alldeles knottrig och därefter börjar håret växa. Man ska aldrig glömma att prognosen är god för återväxt, dessutom verkar forskningen vara nära en lösning så jag är övertygad om att det kommer finnas läkemedel som kan ge håret tillbaka i framtiden. Tills dess finns det väldigt fina peruker att använda

   • Hej!
    Du skriver att håret alltid kommit tillbaka…
    Har din dotter då innan tappat allt hår eller fläckvis?
    Är prognosen för återväxt sämre om allt huvudhår är borta?
    Finns det någon som har tappat allt huvudhår och ändå fått det tillbaka?

    • Hon har tappat allt hår på hela kroppen en gång, innan dess hade hon 1 stor fläck, nu har hon väldigt många och stora fläckar på huvudet men allt annat hår på kroppen är kvar. Hon var helt kal i några månader innan det började växa. Jag har läst att prognosen är sämre om man tappat allt, det stämmer än så länge inte på min dotter. Hon tappar på vintern och har återväxt på sommaren så jag har fått för mig att d-vitamin har en positiv effekt men vet inte. Läste någon japansk studie om att alopecipatienter har d-vitaminbrist men vet inte om det stämmer. Just nu får hon d-droppar och håravfallet har minskat, men svårt att säga om det beror på dropparna. Vi har kommit långt i vår hantering kring tillståndet och vår dotter går oftast utan peruk, vi försöker stärka henne så hon inte ska bry sig så mycket om fläckarna. För ett tag sedan upptäckte jag en ny fläck och då sa hon bara: det gör inget, jag är fin ändå

     • Hej,
      Intressant att höra om D-vitamindroppar. Hur många droppar ger ni henne då? Min 7-åriga dotter har tappat allt sitt hår, men har fransar och bryn kvar än så länge. Hon är alldeles stubbig uppe på huvudet så man kan ju hoppas att håret är på utväxt., hoppet finns alltid där om att det snart skall komma tillbaka. För henne har det tagit lång tid att tappa allt hår, ca 16 mån, en jobbig och lång process men lyckligtvis så är hon stark och klarar detta bra. Hon har inte peruk men gärna något hårband. Någon annan som har något bra tips på att väcka dom där hårsäckarna som sover? Tror också att det viktiga är att försöka leva så normalt som möjligt och att fortsätta stärka barnen om att de fina precis som de är, med eller utan hår.

 17. Hej. Jag heter Anette och är 49 år gammal. 2012 började jag tappa mitt hår diffust över hela skalpen. Detta har fortsatt med undantag under vintermånaderna dec- feb. Under dessa månader tappar jag inget, men har heller ingen återväxt. Så summa summarum, håret bli tunnare och tunnare. Jag är nu helt övertygad om att detta är ärftligt, då min pappa var kal med undantag för ”kransen”. Jag har också problem med hårbotten fet och väldigt mjällig. Stora kakor som jag måste behandla med krämer innehållande uppmjukande och avfjällande medel
  Finns det någon därute som har det likadant? I behov av att prata. Tror att detta kommer att leda till ett liv med peruk och skulle uppskatta att få ta del av erfarenhetet från någon dom är eller har varit i min situation. Anette

  Anette Christensen
 18. Halsmandlar – Alopeci

  Har just börjat på en härlig bok i ett lite …pinsamt… ämne ”Charmen med tarmen”. Redan i början av boken nämns halsmandlarna som en viktig del i immunitetssystemet. Bl a psoriasispatienter och reumatiker blir, enligt boken bättre av att operera bort dem.
  Hur är det med halsmandlar och Alopeci? Vad säger forskningen ?

 19. Hej!
  Snyggt nytt utseende på hemsidan!

  På gamla hemsidan fanns det uppgifter om att man kunde köpa en bok om Alopeci, som var riktad mot barn – jag betalade in för någon månad sedan, för jag tänkte att det kunde vara bra för sonen att ta med och visa i skolan, men det har inte dykt upp någon bok.

  Ska jag kanske dra slutsatsen att boken är slutsåld, eftersom jag inte kan hitta några uppgifter om den nu i nya versionen av hemsidan?

  Vänliga hälsningar
  Sofia

  • Hej Sofia
   Boken finns fortfarande att köpa. Har lagt upp info kring hur du gör ute på hemsidan under Aktuellt.
   Med vänlig hälsning
   Cecilia Flygare
   Alopeciförbundet

 20. Hej. Vi har en grabb på nu 10år som i första skolveckan efter jullovet i januari 2014 började tappa hår på huvudet inte fläckvis utan mer generellt, vår barnläkare trodde redan då på alopeci medans hudläkare som vi gick hos inte såg några tydliga tecken på alopeci utan efter att ha tagit massa tester trodde de berodde på brist på vita blodkroppar . Det fanns dock ingen behandling mot detta utan vi kunde bara låta kroppen återställa balansen och i april började håret växa igen efter att allt varit borta . Han hade nästan full hårväxt ( hårstråna var dock tunnare än normalt och supermjuka , som bebishår) i juli igen . Tyvärr började han tappa håret första veckan efter sommarlovet igen och hans värld rasade då han och vi trodde det hade vänt. Nu föll håret mer fläckvis och nu visades tydliga tecken på alopeci , 2 veckor senare var allt håret borta igen och vi började i vår iver att hjälpa vår son i denna oerhört psykiskt jobbiga sjukdom kolla på allternativa behandlingar då vi förstod att någon behandling mot AA inte finns. Vi har många bekanta som blivit hjälpta i diverse åkommor som allergier av homeopati och rekommenderat detta för oss , vi trodde dock inte på homeopati men tänkte att de kan inte skada och se vad hon säger . Vi gick dit i januari , då hade vår son börjat få tillbaka sitt hår ( efter att varit utan i höst / vinter) . Det först hon säger är att hon garanterar att hon ska göra så att han får normalt hår igen , vi fick dock inget större förtroende för henne men köpte dom vitaminer hon ville att han skulle ta probion, hepacare, helavit och helamin ( totalt skulle han då ta 7 piller omdagen!) , hennes teori var att tarmarna inte kunde ta åt sig dom näringsämnen han behövde och då är tydligen hår och naglar ( han har några tånaglar som växer ” uppåt” ) dom kroppsdelar som blir lidande. Hon sade till oss att samtliga piller var smaklösa, detta stämde dock inte utan vi har trots flertalet försök inte lycktats få honom att ta dom då dom smakar hemskt. Vi lät det då bero då vi kände att han bara mådde sämre av pressen att ta vitaminerna. Nu har han sedan en vecka tillbaka efter att ha haft ”halv” hårväxt börjat tappa igen , fläckvis med tydliga tecken på AA . Några funderingar som vi Väldigt gärna skull behöva åsikter/hjälp med: Känns lite underligt med dom olika sätten han tappar hår på, först generellt sen fläckvis, någon som varit med om liknande ? Någon som har varit hos någon homeopat och fått hjälp med håravfall ? Han har alltid varit känslig för mjölk ( mått lite illa vid intag) nu kan han inte ens äta Yoggi … Detta påpekade homeopaten och därför fick han Probion daily , någon som provat detta och fått någon positiv effekt ? Bägge gångerna han började tappa hår i fjol var i exakt samband med skolstart ( Han har en fröken som han inte alls trivs med ) kan håravfallet ha med stress och vantrivsel med sin fröken att göra ? Någon som varit med om liknande förlopp ?? TACKSAM FÖR SVAR Med vänlig hälsning Ludde

  Ludvig Karlsson
  • Hej Ludde!
   Jag börjar med det sistnämnda, stress. Ja, vi kan se ett samband. Många har tappat håret i samband med traumatiska, stressande upplevelser. Det är inte så lätt alla gånger att se kopplingen i det akuta skedet. Dock har du registrat ett samband. Ett anlag för att få sjukdomen finns och kan alltså utlösas av stress. Hur håret faller av kan variera. Någon som blivit hjälpt med homeopatika känner jag inte till. En del menar att de blivit hjälpta av att ta probiotika, som din son också prövat, vilket inte är bevisat, då håret kunde växt tillbaka ändå! Klart är att tarmens funktion har betydelse. Alopecia är en autoimmun sjukdom, liksom diabetes , reumatiska sjukdomar m.fl. Tyvärr finns inga läkemedel idag som fungerar då orsaken till sjukdomen inte är känd. Mjölk – är man allergisk för mjölkprotein, vilket det låter som din son är, ska man inte äta mjölkprodukter överhuvudtaget om man vill må bra. Det finns i dag så många bra ersättningar. Soja- havre,- mandelmjölk. Mjölkfria fetter likaså. Prova det. Lycka till. Hälsningar Gunilla, mjölkallergisk ordförande och farmacevt.

   Gunilla Westergren Johanson
   • Hej.

    Du skriver att det är klart att tarmens funktion har betydelse. Har du några vetenskapliga studier som stödjer det påståendet? Jag har inte stött på något sådant, så jag skulle gärna vilja se din källa.
    Vad det gäller att sjukdomens orsak är okänd så är det delvis sant, delvis inte. Man har kommit så långt att man vet att immunprivilegiet vid hårsäcken raseras och att sjukdomen då bryter ut och T-celler får fritt fram att attackera. Men det kan troligen finnas ett antal triggers som åstadkommer detta. Däribland stress, infektioner och annat.

    Med vänlig hälsning Berit

  • Hej!

   När jag fick alopecia tappade jag först håret från tinningarna och ner, det kom tillbaka alltihopa och sedan började jag att tappa fläckar och har så gjort i olika stor utstreckning i 11 år. Du får gärna gå in och läsa på min blogg hur det började för mig på länken nedan.

   Alopecia är såklart en enormt psykiskt jobbigt sjukdom men jag har hela tiden försökt komma till läget där man kan acceptera sin sjukdom. Det finns som sagt var idag inga bevisade läkemedel mot alopecia som jag vet och att då hela tien försöka söka alternativa vägar för att få tillbaka håret kanske i sig skapar en onödig stress. Det är självklart inte så för alla men för mig har det verkligen hjälpt att bara försöka acceptera läget att inte ha hår och jag kan inte påverka detta.

   Hoppas i alla fall att min blogg kan ge lite inspiration!

   Hälsingar,
   Karin