Gästbok

I vår Gästbok är du välkommen att ställa frågor och göra inlägg. Här finns möjlighet att knyta kontakter, hitta nya vänner och få råd och tips.

Gästboken är ett forum som är öppet för alla. Alopeciförbundet står inte bakom inlägg, frågor eller kommentarer och har inte heller någon skyldighet att svara. Se även Policy nedan. Om du har en fråga till Alopeciförbundet, ber vi dig ta kontakt med oss direkt via Kontakt

Du får gärna underteckna med ditt namn men du kan också vara anonym. Din e-postadress publiceras inte. Namn är obligatoriskt att fylla i men vill du inte visa hela ditt namn, fyll endast i ditt förnamn eller ett alias.

Kopiera denna kod för att ange rubrik eller ämne i ditt inlägg <h2>Rubrik</h2>
T ex rubriken ”Seriös tatuerare sökes” skrivs: <h2>Seriös tatuerare sökes</h2>

 

 

Policy

Förbundet vill värna om att det hålls en trevlig ton i gästboken och att detta skall vara en gästbok i ett positivt syfte. Inlägg med förtal, trakasserier eller annat personangrepp kommer att raderas.

Anmäl olämplig kommentar

 

Skriv i gästboken

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Hej, finns det någon spray eller dylikt som gör att peruken luktar mindre unket? Inte själva håret utan hättan… Tvättar den som man ska osv. Det är riktigt hår.

 2. Jag undrar om det finns nån i min situation här. Jag är en kvinna på 43 år. Jag har i 5 års tid tappat onormalt mycket hår och har nu kanske en tredjedel av mitt hår kvar. Jag har sökt hos läkare, hudläkare, reumatolog, endokrinolog och även naturmedicinkurer och hår trikologi, hårbottenmassage. Alla prover är bra, sköldkörtel och allt. Men håret bara fortsätter att tappas från roten. Jag färgar inte håret. Det är aktivitet i hårsäckarna men det verkar inte orka hålla kvar stråna. Husläkarna säger att det inte är Alipeci och vet inte vad jag ska ta mig till, är så bedrövad och ledsen, då jag förstår att jag kommer bli helt kal. Vet inte om jag får vända mig hit då det inte är Alopeci. Vårt kan man vända sig för att träffa andra och prata, finns såna ställen?

  • Hej Mea, hur har det gått för dig? Du måste be om en remiss från din husläkare till Hud. Det är de som avgör om du har Alopecia. Var i Sverige bor du?
   Önskar dig Lycka Till nu!

 3. Hej. Finns det någon som kan rekomendera en bra peruk. Jag har haft Belle Madame i några år men vill prova något nytt. Har någon provat Rapunzel?

 4. Hej finns de någon här som provat att utesluta gluten eller mjölk och faktiskt fått tillbaka sitt hår??
  Jag har haft alopecia sedan 2 års ålder alltså i 36 år med endast fläckar, för 2 år sen tappa jag allt hår på hel kroppen och inget kommer tillbaka, har nån fått tillbaka håret bär de utbrutit till universal?
  Med vänlig hälsning,

  • Hej, tappade Allt mitt hår när jag var 14. Är 18 idag och långt från allt men tillräckligt mycket hår har växt tillbaka för att ha en frisyr utan att folk direkt ”märker”. Har inte testat att utesluta varken mjölk eller gluten och den enda livstilsförändringen är att jag har försökt att träna mer (något jag rekommenderar av många anledningar). Jag kan varken vara för eller emot att testa ändra på kosten men du ska absolut inte ge upp hoppet om att det kan växa tillbaka. Fortsätt kriga!

 5. Sitter och läser på sidan om olika typer av alopeci. Saknar dock en diagnos som är relativt ny, men som nu syns allt oftare över världen. Ärrbildande alopeci. Sjukdomen går långsamt men lämnar en ärrad hud efter sig, vilket betyder att sjukdomen är oåterkallig, håret kan aldrig växa tillbaka. Ofast drabbas bara fronten av skallen, d v s upp till 15 cm kan försvinna och det betyder att man bara har hår kvar på bakhuvudet, vilket i sin tur ger ett groteskt utseende. Jag fick diagnosen för två år sedan och äter sedan dess tre olika mediciner och är inne på min fjärde medicin snart. De flesta svarar inte på någon medicin. Sjukdomen är i mitt fall mycket smärtsam med sår och bölder.
  Nu till det känslomässiga. Jag har levt i panik under det första året och fick då Seratonin för att kapa de värsta ångestattackerna, men jag har dessvärre sjunkit ner i en mycket djup depression som ingen terapeut har lyckats ta mig ur. Vissa dagar ligger jag bara och sover och vill egentligen bara dö. Känner överhuvudtaget ingen lycka. Personligen kan jag inte tänka mig något så hemskt som att ha ärrad hud på halva skallen och blir panikslagen när man pratar om peruk. Det som också sårar mig oerhört mycket är att mina närmaste totalt ignorerar detta, jag blir mycket kallsinnigt bemött. Hade nog hellre kapat ett ben. Undrar nu hur i all världen ni övriga klarar att hantera detta utan att bli galna.

  • Å Maria ….
   Jag förstår och känner så med dig. Tro mig. Jag fick min diagnos för över 5 år sedan… och jag har och kommer aldrig att acceptera denna hemska ovetande sjukdomen. Vi alla känner och reagerar olika. Jag måste ständigt bära min peruk. Jag hatar den men kan ändå inte leva utan den. Jag har två barn som är 5 & 6 år. De accepterar ju detta men ser mig helst med peruk. Varje dag när jag ser mig i spegeln så kan jag fortfarande inte se mig själv där. Man blir en helt annan människa utan sitt hår. Jag får raka mig en gång i veckan då det bara växer lite på toppen där bak.
   Jag tänkte precis som du när jag var i ett badhus i helgen, att jag hade kapat min arm för att få mitt långa fina hår tillbaka. Simma med en peruk …. usch alltså. Jag kan och kommer inte ta av den bland folk. Herre gud, jag är i ett nytt förhållande , i 2 år nu, jag bär alltid min peruk. Jag sover med den…. detta är ju så sjukt att man ska behöva tro att man ska behöva göra detta.. För jag kan inte visa mig. Känner mig så kal och ful och ändå är det en mardröm att även bära den. Kliandet och trycket och ständigt oron över hur sitter den? Syns det att det är en peruk? Visat mig typ en gång fort för mig fina sambo , han sa bara att han tror att det känns värre för mig. Han vill ofta jag ska ta av mig den, men respekterar det jag vill. Jag har testat de flesta såkallade behandlingar , fått upp hoppet, som lika fort försvunnit. Det finns inget botemedel för denna sjukdom.
   Min sambo och familj har alltid varit stöttande och de säger de förstår …. men verkligheten är hur kan någon förstå på riktigt hur denna sjukdom påverkar en så hårt. Jag har legat inne på psyket för jag ville ge upp. Och då har jag ändå barn, jag har varit tvungen att ta tag i mig själv och försöka leva så väl det går. Jag utbildade mig till träningscoach och körde pass utomhus året runt, det va en frihet. Jag mådde bättre av att träna och försöka få bort tankarna . Men visst var det ibland jobbigt i olika väderlekar . Hade då en träningsperuk för dessa tillfällen .
   Jag tror många som vi känner likadant ….. jag sörjer fortfarande mitt förlorade hår, varje dag. Hur ska jag kunna låta bli då man ständigt påminns hela tiden av dessa peruker och rädsla för hur man ser ut.
   Jag önskar dig allt väl och igen … jag förstår dig verkligen . Jag blir så ledsen när jag läser mångas inlägg . Vi måste försöka hålla hoppet uppe på att det kommer ett botemedel snarast. Ta hand om er alla.
   Kram / Lisa

 6. hej

  jag har tidigare fått en stor kal fläck på baksidan av örat ungefär som i början var väldigt liten men blev större och större. jag visste inte vad det var och jag fick så klart dåligt självförtroende osv. Jag jobbade i butik på den tiden och en person kom fram till mig och sa jag skulle gnugga mig kala fläck med vitlök, jag skrattade såklart åt personen. Sen kom en kund till och sa det och en till, efter att ca 5-6 personen hade sagt samma sak att vitlök ska hjälpa så tänkte jag varför inte ge det ett försök?

  Så behandlingen var att skala vitlöken och gnugga så hårt och länge på din kala fläck till se börjar blöda lite (ja det gör jätteont). Sedan vänta någon dag och den kala fläcken blir om en sårskorpa. Sedan ska man vänta 2-3 veckor tills sårskorpan har trillat av automatiskt av sig själv så började håret växa igen. Jag fick senare en fläck till och testade samma metod: skala vitlök, använd gärna flera stycken (vätskan från vitlöken ska in genom huden) och gnugga gnugga till det blir helt rött/ lite blodigt, duscha inte på 2-3 dagar så vitlöken får komma in under huden. Sedan är det bara att vänta och förhoppningsvis kommer håret tillbaka. Jag vet att de inte är den skönaste metoden eller fräschaste då man luktar vitlök men jag har fått 4-5 kala fläckar och det har funkat varje gång. Börja helst så tidigt som möjligt när du upptäcker en kal fläck. Det kostar ingeting i princip och kan hjälpa. Som sagt upp till er om ni vill testa metoden eller inte men jag ville dela av mig hur jag har gjort och det har funkat. Har ni frågor så bara fråga på.

  Mvh Linus

 7. Hej
  Jag heter Helen och är frisör sen många år tillbaka.
  Jag och min svägerska Mia har ett alternativ till peruk till dom som behöver pga av sjukdom eller tillfället håravfall.
  En nära vän till oss som bor i Kanada drabbades av håravfall och som ett alternativ till peruk så hade hon en keps med insytt hår.
  Den finns i olika längder / färger på håret.
  Titta gärna på lite bilder på vår hemsida.
  http://WWW.topptilltalomma.com

 8. Hej!
  Har läst om de olika alternativa behandlingsmetoderna som kan användas för att behandla AA och undrar mer om den sk PRP – metoden. Det står att den inte ger biverkningar och det är väl främst det jag är intresserad av att säkerställa? Har en son på 17 år med diagnosen AA och finns det någon möjlig metod som inte ger biverkningar så är jag intresserad av mer information om denna eventuella möjlighet.

 9. Hej.

  Jag kan rekommendera Viviere, hjälper att dölja mina fläckar, är ju inget som förebygger men hjälper för stunden.

  Ha en fin kväll.

  / C

 10. Hej,
  Är en svensk man som är 36 år. Jag har(hade) alopecia arealis. Tappade ca 25% av mitt hår under en nio månaders period. Sen började jag äta gluteanfritt och efter snart 6 månader glutenfri kost har nästan allt vuxit tillbaka.
  Jag äter inte strikt glutenfri kost, utan gör mindre avsteg ibland.
  Mejerier äter jag relativt mycket av och anser mig ha en vanlig kost i övrigt, med betoning på hemlagat och husmanskost.

  Bara att höra av sig till min mail vid frågor

 11. Jag skulle vilja rekommendera en metod för håravfall som faktiskt fungerar!

  Trikologimetoden anväder sig utav en intensiv naturvårdsbehandling från örter och växter för att stimulera och förbättra hårväxten. Med goda resultat har jag fått mitt hår tillbaka och jag känner nu att jag verkligen vill rekommendera andra denna metoden med samma besvär som jag hade. Salongen jag besökt heter VNS Beauty Cosmetics.

  För ungefär 18 månader sedan började jag tappa onormalt mycket hår. Det övergick sedan till fläckvis håravfall och efter några månader hade jag tappat 80% av mitt hår. Jag har provat många metoder för att åter få mitt hår tillbaka så som PRP (vampyrmetoden) och micro needling men dessvärre utan resultat.

  Jag hoppas att fler kan bli lika nöjda som jag är! Maryam

   • Trikologi är känt över hela världen, det är bara Sverige som inte kommit igång med det än. Men denna klinik finns i Göteborg du kan få ta kontakt med dom för mer information, 031 – 13 66 64. Det enda jag ville var att informera andra då jag själv fått resultat

 12. Hej, jag har haft två kala fläckar sedan 12års ålder är 31 idag. Fick höra talas om prp metoden/ vampyr metoden. Är det någon som provat och vet om det funkar?

 13. Vår son 16år började tappa hår strax innan påsk & det har går fort så redan i morgon är det dags att raka av det mesta 🙁 Vi skulle gärna få kontakt med någon annan tonårskille som vet hur det känns.

  Och är det någon typ av tillskott som ni tycker hjälper? D-vitamin? Probiotika??
  Han har inga andra sjukdomar (lätt pollenallergi) men han har ändrar kosten till gluten & laktosfritt ändå. Kanske bra i längden men det har inte stoppat håravfallet.

  Karin Dernulf
  • Hej,

   Fan va tråkigt att höra, har försökt svara tidigare under sommaren men har inte gått. Tappade allt mitt hår när ja va 14 men just nu när ja nu är 18 har det mesta iallafall på huvudet vuxit tillbaka. Förstår hur ensam man kan känna sig när man inte har någon att prata med. Om han eller någon annan vill snacka hör av er 0705269651 eller adda mig på snap alexbror1.

   //Alex

 14. Hej.
  Har en son på 9år som fick at för lite drygt ett år sen. Detta kom i samband med att jag och hans mor separerade. Nu är han helt utan hår på huvudet och inga ögonbryn eller fransar kvar. Har fått jätte dålig information från sjukvården. Nu börjar även min son bli frustrerad. Vad ska jag göra. Pratade med en hudläkare som hade googlat typ detsamma som jag gjort. Fick inget vidare förtroende för henne. Finns det något man kan göra för att underlätta för min förtvivlade son. Ikväll tyckte han att peruk kanske vore värt att prova. Han tror att dom kliar som bara den. Måste försöka få hjälp på något sätt.

  Någon som sitter i liknande situation?

  • Hej!
   Tyvärr är det så att läkare inte ger så mkt information.Eftersom det ännu inte finns några mediciner mot det.
   När det gäller peruk så är mitt tips att satsa på en med äkta hår. De är jätte fina. Du får via läkaren bidrag till den via hjälpmedelscentralen på ca 6000 kr .
   Min dotter tappade allt hår inkl fransar och bryn men fransarna och brynen har kommit tillbaks dock ej håret på huvudet.

  • Hej,
   Känner med er! Vår son fick också alopeci när han var 9 år. Det gick jättefort, började med en kal fläck i hans tjocka hår, därefter tussar av hår i sängen varje morgon. Han är nu 11 år, helt kal och utan ögonbryn och fransar. De senaste månaderna har han fått lite hårväxt på huvudet, men endast små tunna strån… oklart om det är på utväxt.
   Vår strategi har hela tiden varit att fokusera på styrkan, dvs att han mår fysiskt bra, att utseendet ’bara’ är yta och försökt att stärka honom kring den fantastiska kille han är! Så klart många frågor och farhågor nu när tonåren närmar sig….
   Mvh,
   Katja

   Katja Mårtensson
 15. Hej! Är kille på 28år som haft en karl fläck stor som två 5kronor o bakhuvudet i ca ett halvår. Hade för några år sedan två mindre fläckar uppe i håret som.växte tillbaka relativt snabbt. Men denna fläck gör det inte, Hur lång tid kan det ta och tror ni att den kommer växa tillbaka.
  Har även 2 fläckar i skägget som jag haft ungefär lika länge som ej växer något.

  Är prognosen dålig eller vad tror ni?
  Hatar detta!

 16. En fråga om hårets förändringar när det växer ut.
  Jag har märkt att det hår som växer tillbaka är av en annan typ mot mitt gamla. Det håret har tunna mjuka strå och är lockigt medan mitt andra är tjockt och spikrakt.
  Har även upplevt att nya håret är ljusare än vanligt samt att jag nu fått utväxt hår som stråvis är helt vita.
  Kan alopecian påverka hårets färg?
  (Eller är det åldern tro?)
  Kommer jag ha både lockigt och rakt hår eller kommer det bli enhetligt längre fram?
  Jag är 28 år och fick min diagnos för två årsedan.

  • När jag fick mitt tillbaka med hjälp av homeopati, började det först växa grått. Om en månad blev färgen normal igen. (Mycket erfaren homeopat-läkare i Åbo, som nu har gått ut tiden. ) Fem år senare fick jag återfall, enbart i nackns område, byter plats så jag brytt mig inte så mycket när det inte syns.

   • Hej Kirsi! Vad heter homeopati läkemedlet? Och hur lång tid tog det innan du märkte effekt? Tar du fortfarande medicinerna?

  • Hej Helena!
   Jag har fått tillbaka en stor del av mitt tappade hår, men vet ju tyvärr inte om jag får behålla det. Jag drabbades 2011 som 18åring av universalis. Ca 1,5 år senare såg jag första tecknet på återväxt i form av lite fjun på tummarna. De senaste 3 åren har jag successivt fått tillbaka mer och mer hår. Först i form av fler vita fjun, därefter har det blivit vanligt grövre hår. Jag har nu hår på 90% av huvudet, ca 50% fransar och bryn och i övrigt stor återväxt på resten av kroppen förutom på armar och ben.
   Jag har aldrig gjort någon behandling. Jag slutade dock med gluten och laktos för 3,5år sedan (främst för att få bukt på min ibs-mage) och med p-piller för 1,5år sedan. Det senaste året har jag även satsat extra mycket på att främja min tarmflora.

   • Kul att höra Karolina! 🙂
    Vad menar du med att satsa extra mycket på att främja tarmfloran? Äter du AIP eller försöker du bara att äta nyttigt?

   • Jag blir så glad för din skull och nu kan jag även få lite hopp;)) har vart inne på att utesluta gluten o se om de händer något, hur lång tid tog det för att se tecken efter du böt kost? Kram Helena

 17. Hej !

  Jag undrar var man kan köpa peruker med Silk base så att det ser ut som en verklig peruk. Vill ha en som ser verklig ut :/ är 25 år gammal och i behov av en bra peruk. Jag vet stt man även kan ansöka om handikappersättning på försäkringskassan men hur fungerar det ? Någon som vet ?
  Mår så dåligt:(

  • Gardeux wigs har jättefina peruker men undrar om ens rekvisition gäller till utlandsköp? Någon som vet hur man gör eller om det finns liknande peruker i Sverige. Uppskattar all hjälp och tips jag kan få!

  • Hej
   Jag har handikapp ersättning blankett finns på nätet eller fås hos peruk shopen jag får typ 1400-1500 varje månad och man får backa ett halvår tillbaks och få en klump summa ,jag fick det och tatuerade in inliner för det. Alla har rätt att söka min handläggare var helt underbar fråga efter alla kostnader som lim till fransar även kostnader till och från hemort. Lycka till och sök absolut

   Birgitta Andersson
  • Hej
   Jag får ersättning via Landstinget (hudkliniken) och om inte den ersättning räcker så sa min läkare att hon skriver ett intyg till försäkringskassan så att jag får resten därifrån. Jag behöver inte peruk, i alla fall inte ännu. Jag gör hårförlängning (förtjockning) och får 4500 kr/år från landstinget (Blekinge).
   Du ska inte betala det själv.