Nya vilkor i livet

Nya villkor i livet

Människor med Alopeci är vanligtvis vid utmärkt hälsa. Av den orsaken betraktas denna åkomma som medicinskt godartad. Men trots detta skulle få förneka att Alopeci förändrat deras liv. Så, ja, ur medicinsk synvinkel är det en harmlös åkomma, men psykiskt smärtsam. Kalla det vad du vill – fläckvis håravfall, skallighet eller Alopeci – att tappa håret är svårt och orsakar psykiska och sociala problem för många män, kvinnor och barn.

Som alla med Alopeci vet, är den största förändringen vid den här sjukdomen, den känslomässiga förändringen. Men de fysiska förändringarna vid Alopeci, från att hitta ett säkert sätt att fästa peruk eller postisch så att den inte ramlar av, till att hålla svetten ur ögonen under fysiska övningar eller stressiga situationer, kan också vara en börda. Även att få till en make-up som man trivs med kan bli svårt. Då kan man prova med så kallad kosmetisk tatuering, även kallad pigmentering, som kan utföras på ögonbryn och som eyeliner med mycket gott resultat. Vi rekommenderar att välja en seriös terapeut med god erfarenhet.

Den totala effekten av sjukdomen kan vara en plötslig och ibland mycket långvarig förändring i livet, livsstilen och till och med personligheten. Vid en sjukdom som har så stor betydelse för ens liv är det viktigt att ta reda på allt du kan – och vad du kan göra.

De flesta människor, även de med Alopeci, skulle dock hålla med om att det finns värre saker än att tappa håret. Men att förlora håret kan vara svårt, så många gör vad som helst för att få håret tillbaka. De provar massor av behandlingar, för många gånger dyra pengar, och upplever att de kastas mellan hopp och förtvivlan, precis som forskaren som inte har hela bilden klar för sig, och inte kan framställa ett botemedel. För dessa människor cirklar hela livet runt hår. För andra är det huvudsaken att se normala ut och de upptäcker att en peruk åstadkommer detta.