Olika typer av alopeci

  Alopecia areata

Alopecia areata betyder varierande fläckvis håravfall, från en liten kal fläck till större områden med lite eller inget hår. Det börjar i de flesta fall på skallen, men vilket hårbeväxt område som helst på kroppen, som skägget eller ögonbrynen kan drabbas.

  Alopecia totalis

Vid alopecia totalis förlorar man allt hår på huvudet, och ytan på huvudet blir helt slät.

  Alopecia universalis

Alopecia universalis innebär förlust av allt kroppshår, inklusive ögonfransar och ögonbryn, håret under armarna och pubeshåret. Har man inga ögonbryn måste man kämpa med svettdroppar i ögonen, utan ögonfransar har man inget skydd för smuts och damm. Avsaknaden av näshår betyder att näsborrar och näsa inte skyddas för främmande partiklar i luften och en del drabbas av rinnande näsa.

  Andra områden på kroppen som kan drabbas

Andra områden på kroppen som kan drabbas av sjukdomen är finger– och tånaglarna. En förklaring till naglarnas inblandning är att det finns biologiska och kemiska likheter mellan hår och naglar. Båda består av dött protein som växer på en levande rot. Man kan ha förändringar på sina naglar såsom små gropar eller nålfina ränder. I de flesta fall kan dessa förändringar på naglarna endast ses vid en noggrann inspektion.

lägerintervju2